香港科技大學(科大)與香港浸會大學(浸大)的研究人員合作,首次破解一種廣泛分佈於西北太平洋深海熱泉(hydrothermal vent) 與冷泉區(hydrocarbon seep)的深海帽貝的種群歷史、遺傳結構,以及群體連通性。這項研究不僅有助我們了解深海生物在棲息地、地形,與洋流互相影響下的遷徙規律、分佈歷史,以及當代基因流,更可為保育海洋生物多樣性及制定環境管理策略提供重要科學依據。了解更多...

Prof. QIAN Peiyuan, Head and Chair Professor of HKUST’s Department of Ocean Science (second left) and Prof. QIU Jianwen, Professor of HKBU’s Department of Biology (second right), along with their team members Prof. WANG Yan (first left), Assistant Professor and Dr. XU Ting, Postdoctoral Fellow of HKUST’s Department of Ocean Science (first right).

科大海洋科學系講座教授暨系主任錢培元(左二)與浸大生物系教授邱建文(右二)及研究團隊成員科大海洋科學系助理教授王岩(左一)及博士後研究員徐婷(右一)